Nakano Takeko – dåtidens superkvinna

Nakano Takeko dåtidens superkvinna

Nakano Takeko – dåtidens superkvinna

Nakano Takeko dåtidens superkvinna

Låt mig presentera Nakano Takeko.

Redan på 1400-talet var det vanligt att adelskvinnor tränades i kampsport och i tvåhandsvapen, för att försvara sina hem, byar och samhälle. Eftersom ordet samuraj var ett maskulint ord, så kallades kvinnorna för Onna-Bugeisha.

1847 föddes Nakano i Edo, som äldsta dottern till Nakano Heinai och redan i tidig ålder tränades Nakano i kampsport och litteratur.

Någon gång under 1860-talet adopterades Nakano av sin lärare Akaoka Daisuke. Man vet egentligen inte varför hon adopterades, men man tror att det berodde på att hennes familj ville gifta bort henne till en feodalherre. Så det kan vara den bidragande orsaken till att Nakanos lärare adopterade henne – för att förhindra äktenskapet

Därefter tillbringade Nakano de nästkommande fem år med sin lärare där hon tränades i Ittō-ryū, enhandssvärd och hon blev också en duktig instruktör i hur man använder naginata, en stav med en klinga i ena änden.

När Akaoka Daisuke sedan försökte gifta bort henne återvände hon 1868 till sin riktiga familj.

1800-talet var en orolig tid i Japan. Under denna tid började Boshinkriget även känt som den japanska revolutionen mellan Tokugawa shogunatet och kejsaren. Även om shogunatet gav upp 1968 fortsatte stridigheterna i Aizu.

På den tiden var det inte tillåtet för kvinnor att slåss, men Nakano skapade en inofficiell grupp med kvinnliga kämpar som slogs på eget initiativ. I den gruppen ingick även hennes mamma och syster.

Trots sin ringa ålder hade hon etablerat sig som en stark ledare och en fruktad krigare. Under ett av anfall träffades 21-åriga Nakano av en gevärskula i bröstet och blev dödligt sårad.

Då det fanns en risk att motståndarna skulle ta hennes huvud som trofé, bad hon sin syster, Yuko, att hugga huvudet av henne och begrava henne på ett värdigt vis. Nakanos huvud fick sin sista viloplats under ett träd i Hokaiji vilket idag är Aizubange i Fukushima. Hennes arv lever kvar, speciellt bland kvinnliga kampsportare som inspirerats av hennes mod, styrka och ledarskap.

I WAS DETERMINED TO FIGHT, FOR I HAVE THE SKILLS AND KNOWLEDGE, WHICH I WAS GOING TO PUT TO USE.” ~ NAKANO TAKEKO

Källor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Boshin_War
https://thefemalesoldier.com/?tag=Akaoka+Daisuke
https://en.wikipedia.org/wiki/Nakano_Takeko
https://www.fightermag.se/2018/11/15/nakano-takeko-den-kvinnliga-samurajen/

Share this post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *