See no evil, hear no evil, do no evil

See no evil, hear no evil, do no evil

Vår dag började klockan sju på morgonen, när vi tillsammans med ett par goda japanska vänner körde norrut mot Nikkon. Efter att tillbringar flera dagar i storstaden, med allt vad det innebär av skyskrapor och massor av människor, så var det en härlig förändring att komma ut och se Japans vackra landskap och mer av det traditionella Japan.

Framme vid Nikkon visade det sig att vi skulle besöka Nikko Toshigo Shine och jag måste säga att det var en helt fantastisk plats. Templet byggdes 1617 i vacker gulddekoration och är byggd på 600-meters höjd över havet. Alltså samma höjd som Japans högsta byggnad Skytree. Detta tempel finns med på UNESCOS världsarvslista och byggdes 1617 under Edo-perioden när Hideada var shōgun.

Hundratals trappsteg leder genom den gamla skogen upp till leyasu-graven. Som överallt i Japan så finns det dryckesautomater där man minst anar det, varför vi inte blev så förvånade, när vi kom upp på toppen av trappstegen och hittade en dryckeautomat där. Det var välbehövligt. En torii på toppen bär ett kalligrafi, tillskrivet kejsaren Go-Mizunoo. En örn av brons innehåller rester av Tokugawa Ieyasu. Helt otroligt. Utsikten är slående vackert och jag är så tacksam att våra goda vänner tog med oss hit så vi fick uppleva denna plats.

Vad gör då denna plats så unik – om vi bortser från de helt fantastiska byggnaderna. Jo det är de tre vise aporna. See no evil, hear no evil, do no evil.

Det är här som historien om dessa apor startade. Det var i samband med tempelbyggnationenpå 1600-talet som skulptören Hidari Jingoro skulpterade dessa figurer för att skildra människans cykler. Själv hade jag ingen aning om att de kom härifrån och jag tyckte det var otroligt fascinerande att få se deras ursprungsplats.

På platsen finns också en vacker fem-vånings pagod, som 1650 donerades av en daimyō, men den brann ned och byggdes om 1818. Varje våning representerar ett element – jord, vatten, eld, vind och aether (tomrum) – i stigande ordning. Inuti pagoden hänger en central shinbashira-pelare från kedjor för att minimera eventuella jordbävningsskador.

Har du möjlighet måste du definitivt besöka denna vackra plats. Här finns information hur du kan ta dig dit via tåg.

Share this post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *